Закарпаття відоме всій Україні своєю природою, горами, чистими річками, колоритним фольклором та базами відпочинку. З вересня 2002 року до цього переліку додався перший сир, виготовлений на Україні за тисячолітньою виробничою традицією Швейцарських Альп. Завдяки підтримці членів Асоціації європейських кооперативів Лонго Май у Нижньому Селищі Хустського району, відкрилася сироварня. Тут, молоко від місцевих виробників перетворюється в сир найвищої якості, єдиний в країні. “Селиська сироварня” не має нічого спільного з молокозаводами радянського типу. У Нижньому Селищі наголос ставиться на якість, а не на кількість. Молоко кожного здавача контролюється щодня, технологія виробництва - швейцарська і двоє з шести сироварів, вихідців із цього ж села , пройшли стажування у Швейцарії. Виготовлення сиру в умовах гірських Альп на полонинах, виробництво сирів на сироварні в кантоні Жюра , робота в підвалах – все це допомогло їм набути практичних навичок та досвіду, бути готовими приступити до виробництва сирів на Україні , у Закарпатті, яке за своїми природними умовами багато в чому нагадує Швейцарію, а в дечому, навіть, переважає її. Перші шість місяців виробництво сиру відбувалося у присутності та під керівництвом технолога – сировара із Швейцарії. Виробництво сиру відбувається за наступною схемою: • Перший день – виробництво сиру, пресування сирного зерна у формах. • Другий день – “купання” сиру у соляній ванні, що визначає гостроту його смаку., створює його смаковий букет. • Третій – дев’яностий день – сир знаходиться в підвалі, де його на довгий час залишають у спокої, якщо мати на увазі механічний вплив на продукт. Сир залишається протягом кількох місяців у підвалі, де його щодня перевертають і миють соленою водою. Підвал, де дозріває сир, - святая святих для сироварні. Тут, на полицях стелажів, акуратно складені циліндри сиру. Для його дозрівання і зберігання у підвалі підтримується певна вологість з точністю до 2 – 3 % та температура - до 1 - 2 ˚ . Саме підвал визначає смак та зовнішній вигляд сиру. Тут, сир набуває характерної для нього шкірки, яка є натуральним покриттям сиру, захищає його від висихання і являє собою грибкову флору. Проект сироварні – цікавий і неординарний, результат особливої співпраці. Більше 10 років тому , у Нижньому Селищі, поселилася група волонтерів із Франції, Швейцарії, Австрії – члени Європейського кооперативу Лонго Май. Разом із місцевим населенням, вони шукають можливості для запровадження проектів, які приносять користь усім. Сироварня - яскравий приклад цього. Близько 150 сільських жителів з Нижнього Селища і сусідніх сіл приносять надлишки молока і отримують в кінці місяця реальні гроші. Мінімальна кількість молока, яка приймається – це 3 літри. Проект амбіційний у всіх планах. Петро Пригара – місцевий підприємець, власник сироварні, не захотів обійти питання екології. Знаючи проблеми великих молокозаводів, які діяли раніше, місцеві жителі боялися забруднення навколишнього середовища та неприємного запаху. Пан Пригара зміг знайти технічну та фінансову підтримку для будівництва біологічних очисних споруд для очистки виробничих стоків. Після очистки вода знову стає придатною для пиття. Однією з проблем, яка хвилювала жителів села, є наявність питної води. Для вирішення цієї проблеми збудовано водогін від джерела, яке знаходиться за 4 км від села. Крім сироварні, чисту джерельну воду мають загальноосвітня школа, дитячий садок, амбулаторія та будинок культури, а також у центрі села збудовано бювет, де кожен житель Нижнього Селища може набрати хорошої джерельної води.
Селиська сироварня 90440 Україна Закарпатська область Хустський район с.Нижнє Селище вул.Центральна тел.(03142)75-1-88 (067)386-51-09